Vad finns egentligen i vårt kaffe, del 2

oktober 18, 2017 |

Vi fortsätter på temat om antioxidanterna som finns i kaffet. Att kaffe är nyttigt i lagom måttliga mängder vet vi nu. Bevis genom forskning har också visat det väldigt tydligt. En kopp kaffe om dagen minskar risken att dö i förtid med tolv procent.

Vad finns egentligen i vårt kaffe, del 2

Dricker man istället tre koppar kaffe om dagen så minskar risken med hela 18 procent. Det är en mycket hög siffra man uppnår genom att bara dricka kaffe. Som jag sa i del 1 så är det antioxidanterna som ligger bakom det mesta av dessa positiva hälsoeffekter och i slutet av del 1 nämnde jag att det finns ännu en antioxidant i kaffe som gör mycket av det positiva. Denna antioxidant heter klorogensyra.

Klorogensyra

Antioxidanten klorogensyra finns det mycket av i kaffe, det är faktiskt den antioxidant som finns i störst mängder i kaffe. På grund av detta så har forskningen ofta handlat om klorogensyra vilket resulterat i att man vet ganska mycket om effekterna av klorogensyra än vissa andra av de antioxidanter som finns i kaffe, till exempel kaffeinsyra som nämndes i del 1. Vi har flera gånger hört och läst om att kaffe skyddar mot cancer. Det är i huvudsak klorogensyran som ligger bakom detta. Kaffe kan i och med klorogensyran och andra antioxidanter minska risken för tjock- och ändtarmscancer, levercancer och äggstockscancer. Man har även sett att risken för att utveckla cancer i mun och svalg också minskas för den som dricker kaffe regelbundet. Men som med allt så finns det både bra och dåligt. Samtidigt som kaffedrickande reducerar risken för ett flertal cancertyper så har man i vissa studier visat på att kaffe kan öka risken för att utveckla cancer i urinblåsan.

Kroppen producerar egna ämnen

När vi dricker kaffe så kommer koffeinet i kaffet att förvandlas i vår kropp till andra ämnen. Ett av dessa ämnen heter paraxantin och är ett spännande ämne. Ämnet ökar mängden fria fettsyror i vårt blod och dessa kommer gå in i mitokondrierna vilket faktiskt gör så vår fettförbränning ökar. Men man ska inte räkna med att man blir smal bara för att man dricker kaffe. Det finns många som påpekar att i kaffe finns det olika kemiska ämnen vilket aldrig är bra för kroppen, och de har rätt. I en kopp kaffe finns sju olika kemiska ämnen. Flera av dem är bara giftiga vid höga koncentrationer vilket man inte kommer upp i även om man försöker genom att dricka kaffe. Det enda kemiska ämnet som kanske är värt att nämna är kinasyra och då denna är en alkaloid är den inte bra för kroppen. Dosen man får i sig är liten, men tre koppar om dagen blir lite grann varje dag. Hälsoeffekterna av kaffet överväger dock denna lilla dos av alkaloid flera gånger om så det är egentligen inget att tänka på. När jag inledde detta i del 1 så berättade jag att det finns närmare 800 smakämnen i en kopp kaffe. Det finns även doftämnen och den utmärkande av dem är furfurylmerkaptan och är det ämne som gör att varmt nybryggt och nyrostat kaffe luktar så gott. Dyker man ner i en kopp kaffe med förstoringsglas och verktyg för att analysera så hittar man som vi nu vet, väldigt mycket olika ämnen.

Kroppen producerar egna ämnen

Category: Selectorigin

Comments are closed.