Vad finns egentligen i vårt kaffe, del 1

oktober 4, 2017 |

En kopp kaffe är så mycket mer än bara en kopp kaffe. Om man skulle ta och analysera den där koppen med kaffe så skulle man hitta närmare 800 smakämnen och flertalet andra olika ämnen i kaffet, både bra ämnen och dåliga ämnen.

Vad finns egentligen i vårt kaffe, del 1

Det som de allra flesta vet är att det i kaffet finns koffein och andra antioxidanter, som jag nämnt förut här på sidan. I samma artikel berörde jag det att det är bra att dricka kaffe då det finns nyttiga saker i kaffet. Det är dessa antioxidanter som utgör det nyttiga till den allra största delen. Men som med allt så finns det både bra och dåligt. I kaffe finns bland annat alkaloider vilket är giftigt för människan. Den mängd som finns i vår kopp kaffe är dock mycket liten vilket gör att det ska krävas mycket kaffe innan dessa små mängder av alkaloider påverkas oss medicinskt. Men det giftiga ämnet finns där och går inte att extrahera bort då det är bundet i koffeinet.

Verksamma ämnen

I kaffebönan finns ett antal verksamma ämnen som påverkas oss på olika sätt. Dessa ämnen är koffein, teobromin och teofyllin. Att koffein gör oss mer pigga, det är vida känt. Koffein gör dock mycket mer än så. Koffein stimulerar det centrala nervsystemet och höjer både pulsen och blodtrycket. Vissa är mer känsliga än andra mot koffein och hos dessa kan koffein orsaka yrsel och illamående. Koffein vidgar även bronkerna och ger en lägre tarmrörelse. Teobromin är som sagt ett verksamt ämne i kaffebönan, men inte i den färdiga koppen kaffe då ämnen försvinner under kaffebönans process till malet färdigt kaffe. Det teofyllin som finns i kaffebönan finns dock kvar och det enda detta ämne gör är att vidga luftrören.

Antioxidanterna

 

Som vi vid det här laget vet så är det tack vare antioxidanterna som kaffe brukar kallas en hälsosam dryck, i måttliga mängder såklart. För att veta vad antioxidanter gör måste man också veta vad fria radikaler är. Fria radikaler finns i kroppen när man är sjuk eller när man arbetar hårt. De fria radikalerna har ett flertal skadliga effekter på kroppen och våra celler och det antioxidanter gör är att motverka dessa effekter. De fria radikalerna blir således inte skadliga för oss i den uträckning de skulle varit om man aldrig drack kaffe. Antioxidanter är en benämning på flera olika sorters ämnen och det finns väldigt många olika former av antioxidanter. I kaffe finns bland annat kaffeinsyra vilket bland annat visa sig ha en hämmande effekt på framförallt cancer. Koffein är också en antioxidant, en mycket stark sådan och är en stor bidragande faktor till varför ett visst antal koppar kaffe om dagen anses vara nyttigt för vår hälsa. Koffein har visat sig förbättra äldres kognitiva förmåga, minska risken för Parkinsons sjukdom, för diabetes typ 2 och även för Alzheimers sjukdom. Det senaste inom forskningen om koffein är att ämnet även minskar risken för förmaksflimmer då koffein blocker effekten av adenosin vilket är en kemikalie som kan orsaka just förmaksflimmer. Det finns även en annan viktig antioxidant i kaffe, den tar vi i del 2.

Antioxidanterna

Category: Selectorigin

Comments are closed.