Svenskt kaffe

Svenskt kaffe

Sverige är ett av de länder som dricker mest kaffe, i många olika utföranden och former. Det mest populära kaffet är det traditionella bryggkaffet. Med tiden har man tagit fram olika kaffetyper och varianter, så som kaffe latte, espresso, iskaffe, cappucino och mycket mer. Kaffe är en böna som ursprungligen kommer från Afrika. Men med åren har man tagit fram kaffet i fler länder. I Sverige har man en del kafferosterier som rostar sina egna kaffebönor, men det importeras också olika kaffesorter och bönor från övriga världen. Sverige ligger tvåa i kaffekonsumtion i jämförelse med resterande länder i världen. Man beräknar att det går åt cirka 9 kilo kaffe per person om dagen i Sverige. Landet som än så länge ligger etta i kaffekonsumtion är Finland, som dricker cirka 10 kilo kaffe per person dagligen. Kaffet dricks antingen svart, eller med mjölk och/eller socker i. Förutom de olika kaffedrycker som finns, de är lite olika innehåll i de.

Svenska kaffesorter

Eftersom svenskarna dricker så mycket kaffe, så finns det en hel del sorter att välja bland. De vanligaste svenska kaffesorterna är Zoegas, Gevalia, Löfbergs Lila och Arvid Nordqvist. De finns i både bryggkaffe och i kaffebönor. Många föredrar att mala sina bönor själv, eftersom de oftast ger mer smak än redan färdigmalt kaffe. Kaffets aromer sitter kvar längre och man känner smaken tydligare om man maler kaffet själv. För att kaffets smak och aromer ska sitta kvar länge så rekommenderas man att försluta förpackningen väl och förvara den svalt och mörkt.

Men eftersom de flesta svenskar dricker så mycket kaffe så hinner förmodligen paketet ta slut innan aromerna och smaken har försvunnit helt. Förutom bryggkaffe så finns det många andra kaffevarianter som nämnts ovan. Dessa har man oftast andra kaffebönor till, för att man ska få en tydligare och starkare kaffesmak. I Kaffe latte till exempel har man mest mjölk, därför har man valt att blanda i ett starkare kaffe för att inte mjölken ska ta över smaken av kaffet. Kaffe finns i både mörkrost, mellanrost och bryggrost. Rostningen av kaffebönorna ger kaffet olika inslag av smaker eftersom bönorna rostas på olika sätt.

Svenska kafferosterier

De mest kända kafferosterierna i Sverige är Gevalia, Zoegas, Arvid Nordqvist och Löfbergs Lila. Men det finns en hel del andra, dock inte lika kända som ovanstående. Gevalia har sitt kafferosteri i staden Gävle och där har det funnits sedan år 1920. Gevalia är den mest kända och populära kaffesorten, tillsammans med Zoegas. Zoegas ligger i Helsingborg och har funnits sedan år 1886. Arvid Nordqvist ligger i Sveriges huvudstad, Stockholm och har funnits sedan år 1961. Arvid Nordqvist var ett tag Sveriges fjärde mest sålda kaffemärke, men sedan 2015 så har det blivit mer populärt och ligger nu på en tredje plats, efter Gevalia och Zoegas. Löfbergs Lilas kafferosteri ligger i Karlstad och där har det funnits sedan år 1906. När man går i svenska butiker så är det främst dessa kaffesorter som man känner igen, och de som det säljs mest av.

Svenska kafferosterier
Svenska kafferosterier