Om kaffets historia

juli 10, 2018 |

Kaffe är en utav människans mest älskade drycker, men den är även hatad utav många. Den beska, starka smaken är inte för alla, men för den som uppskattar en kopp kaffe finns mängder utav olika varianter att välja mellan.

 

Om kaffets historia

För somliga är morgonkaffet eller efter-maten-kaffet obligatoriskt och utan dessa kan en hel dag bli förstörd. Hur kommer det sig att vi människor blivit så besatta utav kaffe? Vad får kaffe att sticka ut ifrån andra drycker? Vad är det som få oss att dricka 10 kg kaffe per invånare i Sverige, varje år? I den här artikeln beskrivs kaffets historia och hur drycken spridits som en löpeld och fångat hjärtan världen över.

 

En gammal tradition

 

Kaffe kommer i grund och botten ifrån den så kallade kaffebusken där kaffet finns i form utav röda bär. Dessa bär rostas sedan till bönor som sen mals till ett pulver. Kaffebuskarna kommer ursprungligen ifrån Afrika men har med tiden exporterats till andra delar utav världen. Det finns en gammal etiopisk legend som säger att kaffet upptäcktes utav en fåraherde och hans får redan på 900-talet. Detta genom att fåren sågs äta de röda bären ifrån kaffebusken och plötsligt fått sådan energi att de börjat dansa. Detta fick fåraherden att undra, så även han testade att äta bären och även han började dansa. Denna historia är en utav många berättelser om vart kaffe kommer ifrån, däremot finns mängder utav dokumenterade fakta om denna dryck och det mesta tyder på att kaffet absolut har sitt ursprung i Etiopien. Kaffe har druckits sedan ungefär 2000 år tillbaka i tiden och det hela började i Etiopen och kringliggande länder. Med tiden spred det sig vidare mot bland annat Yemen, på den Arabiska halvön. Under 1500-talet var kaffe redan en mycket populär dryck här. Kaffets resa fortsatte vidare mot resten utav mellanöstern och skapade rykten som nådde västvärlden. Trenden nådde övriga Europa och Sverige under tidigt 1600-tal. Det första kaffehuset i Europa öppnades upp i Venedig år 1600. Kaffe har i historien även blivit förbjudet på vissa platser, bland annat i Mekka, Saudiarabien, och i Kairo, Egypten. Detta på grund utav att man inte visste så mycket om kaffets särskilda stimulerande effekter. Kaffedrickandet tog ordentlig fart under 1800-talet då koloniseringen utav Afrika och Sydamerika höll rum. Då försågs kolonialmakterna med bönor ifrån de stora plantagerna. Sedan en god tid tillbaka är kaffe en etablerad och populär dryck i hela världen och numera finns kaffehus och kafferosterier nästan överallt. Under 1900-talet växte kaffeproduktionen som allra mest och diverse kaffeuppfinningar blev till. Bland annat så uppfanns vakuumpaketering utav kaffet, utav ett amerikanskt rosteri vid namn Hills Brothers. En japansk kemist vid namn Satori Kato uppfann metoden hur man skapar snabbkaffe och en italiensk man, Luigi Bezzera tog patent på den allra första espressomaskinen.

En gammal tradition

Idag är kaffe en utav världens mest populära drycker och Sverige ligger i toppen utav de mest kaffedrickande länderna. Varje år dricks runt 400 miljarder koppar runtom i världen De främsta kaffeodlande länderna är, utöver Etiopien, Brasilien, Colombia, Vietnam och Indonesien.

Category: Selectorigin

Comments are closed.