Om Flat White, Mochaccino och Macchiato

juli 25, 2018 |

Listan på olika typer utav kaffedrycker kan göras riktigt lång. Här listas några vanliga favoriter för kaffeälskare runtom i världen.

Om Flat White, Mochaccino och Macchiato

Alla dessa drycker tillverkas med en särskild finess som kräver övning och tålamod för att få till dem korrekt. Passionerade baristor världen över är mycket noggranna när de tillverkar dessa drycker, och bara riktiga kaffeproffs vet exakt vad som krävs för att få till den perfekta koppen kaffe.

Flat White

En Flat White är snarlik till en Cappuccino i hur den tillverkas. Dock så innehåller en Flat White inget mjölkskum, utan den består utav en del espresso blandad med två delar varm mjölk. Mjölken bereds på samma sätt som till en Caffe Latte, vilket gör den lite tjockare till konsistensen, till så kallad slät skummad mjölk. Till skillnad från en Cappuccino så tar smaken utav espresson mer smak i en Flat White, vilket gör den till en mer intensiv kaffedryck. Vart drycken Flat White kommer ifrån finns det delade meningar om. Enligt vissa sägs drycken komma ifrån Australien, då det sägs att ett café, på 80-talet i Sydney, kom med denna lösning då dem hade ett problem med att mjölken inte skummades som den skulle när dem försökte tillverka Cappuccino. Detta är den tidigaste dokumentationen utav drycken och kommer ifrån mitten utav 80-talet. Även Nya Zeeland påstår sig ha uppfunnit denna kaffedryck, som ett resultat efter en ”misslyckad Cappuccino”, detta var dock senare under år 1989.

Mochaccino

En Mochaccino kommer i lite olika varianter som även kallas för Caffè Mocha och Mocha Latte. Enkelt förklarat kan man säga att det är som en Caffe Latte med chokladsmak. Drycken består utav en eller två shots med espresso, smaksatt med kakao, annat chokladpulver eller sirap, blandat med mjölk skummat på samma sätt som till en Caffe Latte. Ibland använder man även sötningsmedel i en Mochaccino. Denna dryck har nödvändigtvis inget skum på toppen, men många gillar att sprinkla lite kakao på toppen för en lyxigare känsla. Denna dryck kommer ifrån Italien och är perfekt för choklad-älskaren. En Mochaccino fungerar bra som ett komplement till en ”kaffe och bulle” om man är ute efter något sötare tillsammans med kaffet.

Macchiato

En Macchiato är en aningen enklare variant utav kaffedryck. Denna består vanligtvis utav en shot espresso toppat med en ”fläck” mjölk. Mängden mjölk är individuell och det finns inget bestämt mått som säger hur mycket man ska hälla i, utan man får gå utefter smak. Mjölken ska vara lätt skummad, ungefär som till en Caffe Latte. Mjölken hjälper drycken att ge en lite sötare smak samt en mjuk konsistens. Man kan även välja själv om man önskar en enkel eller dubbel shot espresso i sin Macchiato. En enkel Macchiato kallas på många platser för en ”Short Macchiato” medan en dubbel Macchiato kallas för ”Long Macchiato”. Utöver namnet Macchiato kan denna dryck också kallas för Caffé Macchiato eller Espresso Macchiato. Även denna kaffedryck kommer ifrån Italien. Namnet Caffé Macchiato kan översättas från italienska till ”Fläckigt kaffe”. En Macchiato serveras i en mindre kopp och passar den som uppskattar den sanna aromen utav espresso, men även den som snabbt vill få i sig en liten energi-kick.

Macchiato

Category: Selectorigin

Comments are closed.