Kaffets historia

[ 1 ] augusti 4, 2017 |

Kaffets historia

Kaffe som idag växer över hela världen går att datera bak flera århundraden till dess ursprungliga plats i Etiopien. Där, enligt legenden, var det en jordbrukare som först förstod potentialen i dessa underbara bönor. Berättelsen säger att jordbrukaren vid namn Kaldi upptäckte kaffet efter hans getter hade ätit bären från en viss buske och fått så mycket energi att de inte ville sova under natten. Kaldri rapporterade sin upptäckt till sin fru som gjorde en dryck av bären och den gav samma effekt till honom. Han kunde inte heller sova på hela natten och han stannade uppe långt efter kvällsbönen. Han dela sin upptäckt med alltfler personer runt om i landet och allt fler personer började att använda bären för att få energi. I takt med att ordet spred sig så kom det slutligen till den arabiska halvön. Och därefter är resten historia, som man brukar säga.

Arabiska halvön

Att odla kaffe och att handa med det påbörjades på en arabiska halvön. Under 1400-talet växte kaffebuskarna i vad som idag är Jemen och under 1500-talet hade det spridit sig till Persien, Egypten, Syrien och Turkiet. Kaffe avnjöt man inte bara i sina hem utan på något av de många kaffehusen – som kallades Qahveh Khaneh – som började att visa sig i städerna allt mer. Populariteten av dessa kaffehus exploderade i landet och människor besökte dem för alla möjliga typer av sociala aktiviteter. Inte drack man bara enbart kaffe och konverserade med andra personer, utan man lyssnade också på musik, tog del av underhållning, spela schack och talade om aktuella nyheter. Kaffehusen blev snart en sådan viktig plats för utbyte av information att de blev omnämna som ”School of the Wise”. Med tusentals pilgrimer som besökte den heliga staden i Mekka varje år, så spred sig även kaffet vidare runt om i världen.

Arabiska halvön

Kaffet kommer till Europa

Europeiska handelsmän hade länge rest till mellanöstern och tagit med så väl historier som andra ting från olika länder. Men under 1600-talet hade de lyckats ta med sig kaffe hela vägen till Europa och det blev snabbt väldigt populärt. Vissa människor avfärdade drycken och blev allt mer rädd för att det var satans verktyg. I Italien var det nära att de förbjöd drycken och det blev en sådan allvarlig fråga att Påven var tvungen att ingripa. Han beslöt sig för att prova på drycken själv, och efter att han hade kommit att uppskatta den så gav han den sin välsignelse. Även i Europa så spred sig kaffehusen och även där blev det ett centrum för sociala aktiviteter i länderna. Det var framför allt i England, Österrike, Frankrike, Tyskland och Holland som det blev väldigt populärt I England kom så kallade ”Penny-platser” upp, då man för kostnaden av en penny kunde köpa en kopp kaffe och samtidigt engagera sig i stimulerande konversationer.

Kaffehusen sprider sig

Kaffe kom att börja bli den allt mer vanlig drycken som folk tog till frukost i förmån för de dryckerna som hade varit mest populära fram till dess – öl och vin. De som drack kaffe istället för alkohol började därför sin dag med att få massor med energi, och konstigt nog så blev de mycket mer effektiva som ett resultat. Vid mitten av 1600-talet fanns det över 300 kaffehus i London, många v vilka som attraherade personer från hela landet och från alla samhällsklasser.

Category: Selectorigin

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Tamatha Teoh skriver:

    Terrific work! That is the kind of information that should be shared across the internet. Shame on the seek engines for not positioning this submit higher! Come on over and discuss with my web site . Thank you =)

Leave a Reply