Kaffelandet Italien

januari 17, 2019 |

Italien är känt för många kulinariska fenomen, och visst är det sant att både pizza, pasta och glass tillhör italienarnas specialiteter. En annan mycket speciell företeelse som många turister kan bli förvirrade över är också sättet man dricker kaffe på i Italien. Även om man inte odlar egna bönor i landet är kaffedrickandet en enormt stor del av den italienska kulturen, och visst finns det många saker man ska och inte ska göra när man är kaffesugen. Det gäller att ha tungan rätt i mun, följa ordningen och betala först, men sedan ha vassa armbågar nog för att få sin kaffe serverad. Även om du i vissa fall kan sätta dig ned på ett café och ta en kopp, är det desto vanligare att du dricker en snabb shot på stående fot. Här får du en snabb guidning till italienarnas moka, espresso och cappucino.

Bialetti och mokabryggaren

1933 skapade Alfonso Bialetti den ikoniska mokabryggaren som du säkert sett i italienska hem. Den klassiska aluminiumbryggaren består av tre enkla delar och ställs direkt på spisen. Genom värmen bryggs sedan kaffet med ett tryck, vilket går på ett par minuter. Bryggaren finns i många olika storlekar, där den allra minsta ger dig en perfekt liten kopp espresso – koncentrerat och starkt. Idag finns en uppsjö av dessa bryggare i färgglada designer, med automatisk mjölkskummare, eller en som häller upp kaffet på samma gång som den brygger det. Bialettis bryggare är idag världskänd och den lille figuren på utsidan känns igen av kaffefantaster världen över. Åker du till Italien och besöker en hederlig kaffebar använder man dock en espressomaskin för att brygga din kopp. Dessa når ett tryck av 9 bar och brygger vid 96 grader. Kaffet ska dock inte vara skållhett när det når dig som kund, utan tanken är att du ska kunna dricka det direkt.

Bialetti och mokabryggaren

Bete dig korrekt

När du går in på en kaffebar kommer du vid nio gånger av tio att betala ditt kaffe innan du får det. Därför går du direkt fram till kassan och beställer. Det allra vanligaste är att italienare dricker en espresso, vilket man helt enkelt kallar ”un caffé” när man beställer. De kostar allt som oftast en euro, för enkelhetens skull. Det är socialt accepterat att du som turist beställer en cappucino, men en italienare skulle bara dricka en sådan till frukost, innan klockan tio. En dubbel espresso, doppio, är också ett undantag. Då väljer man hellre att först dricka en singel och sedan gå till ett annat ställe för att dricka en till. När du fått kvittot på att du betalat flyttar du dig till disken där kaffet serveras. Väl där är det först till kvarn i många fall, och det gäller att hugga en plats, vifta med kvittot och tydligt säga vad du beställt. Kaffet kommer inom en minut och helst ska du dricka det på studs. När du är klar lämnar du bardisken och gör plats för nästa person. Det kan verka som ett stressigt moment, men faktum är att kaffepausen är en liten stund då man får tid att varva ned, mellan bussar, tåg eller möten. En minut för en kaffe kan man alltid klämma in och när man lämnar bardisken är man uppfriskad och har energi igen.

Bete dig korrekt

Category: Selectorigin

Comments are closed.