Iskaffe

november 5, 2019 |

Iskaffe är en kaffedryck som är mycket populär under de varma månaderna under året. Dessutom så är det otroligt populär i vårt kaffeälskande land, Sverige. Vi som land har lärt oss att gilla drycken mer och mer och populariteten har enbart vuxit de senaste åren. För den äldre generationen så har de möjligen varit svårt att acceptera drycken då den ej håller sig enligt de traditionella måtten. Dock så kan man ju välja hur man vill ha sitt iskaffe. Man kan välja att enbart ha svart kaffe med is och då kan de funka som en traditionell kaffe.

De olika varianterna på iskaffe som man kan välja är otroligt många och de kan serveras med extra smaker, söta eller traditionellt bittra som kaffet. Som man förstår på namnet så serveras såklart iskaffe kallt. Hur man väljer att brygga kaffet är frivilligt. Man kan välja att brygga det kallt eller varmt men då måste man kyla ned det varma kaffet med mycket is. Dessutom så är det olika för olika ställen samt länder hur man serverar kaffet, man kan i vissa länder behöva hälla över det varma kaffet från en mugg till ett glas med isbitar i. Medan man i andra länder får sitt färdiga iskaffe i ett glas. Om man tänker på faktorn om man vill ha sött i det så som socker så är det smartast att lösa upp sockret i varmt kaffe då det löses upp bättre då.

is-kaffe

Dessutom så kan man köpa färdiggjorda iskaffe i exempelvis mataffären eller på mackar då många företag har valt att satsa på iskaffe och dess succé. Dessa iskaffe som finns tillgängliga sådär är såklart enbart kalla och innehåller ingen is. Iskaffe bryggs dessutom traditionellt som starkare då isen sedan smälter i kaffet och då gör det normal starkt. Man kan spåra den allra första iskaffen tillbaka till årtalet 1840. Då gjordes den med kaffesirap och kallt vatten, det var tack vare sirapen en söt dryck. En annan variant på iskaffe dök upp under senare tid av 1800-talet och då var det i Frankrike. Denna variant var lik dagens slush i konsistensen. Namnet på denna typ av iskaffe blen café frappé. Alltså en tidig variant av dagens frappuccino. Det dröjde dock iskaffet ända till ungefärligen årtalet 1900 tills drycken blev tillagd bland menyer och fanns som recept.

De är traditionellt annorlunda i olika länder

Som tidigare nämnt går det att servera iskaffe på väldigt många olika sätt och hur de serveras kan vara geografiskt beroende då länder har sina olika traditionella varianter på iskaffe. Exempelvis så får man om man beställer en iskaffe i Sverige en vanlig svart kaffe med is som är kall. Men om du reser till exempelvis Spanien så får du kaffe som är varmt på sidan av i en kopp och ett glas till det med is i och så får du själv hälla över varma kaffet till glaset från koppen. Ser man till ett ställe i Asien som landet Vietnam så finns en helt annan tradition, då får du istället någon droppe kaffe i kondenserad mjölk som serveras med is.

Category: Selectorigin

Comments are closed.