Från böna till färdigt kaffe, del 2

december 3, 2017 |

Två steg har nu gåtts igenom för kaffebären och det man nu har kvar är kaffebönorna, då fruktköttet som omsluter bönorna är borta efter den torra eller våta processen. Flera steg återstår nu och det första steget som väntar är torkning.

Från böna till färdigt kaffe, del 2

Kaffebönorna måste torkas

Jag personligen tänkte att för att utföra denna torkning så fort som möjligt så görs det i någon sorts torkmaskin vilket påskyndar torkningen. Jag hade inte helt fel då det finns torkmaskiner för detta ändamål men kaffe görs huvudsakligen på samma sätt som det alltid gjorts, utan speciella maskiner och oftast med mycket manuellt arbete. Torkningen av bönorna är inget undantag. För att torka bönorna så görs ungefär samma process som när man torkade kaffebären. Kaffebönorna sprids ut på ett stort område utomhus för att soltorka. Bönorna sorteras i olika rader som arbetarna gör med hjälp av enkla krattor. Det finns en mycket enkel och logisk förklaring till varför bönorna läggs i rader. Bönorna läggs som sagt på en plan yta utomhus och den första raden lades ut före alla andra rader. När den första raden, som legat på soltorkning, är färdigtorkad och klar så tas den raden bort och alla efterföljande rader flyttas ett steg framåt. Då blir det en ledig radplats längs bak i kedjan där arbetarna lägger ut en ny rad av bönor som ska torkas. Ett mycket enkelt men effektivt verktyg för att ha koll på vilka bönor som är klara. Efter soltorkningen sker en polering av bönorna för att få bort eventuella rester av skinn som normalt sett brukar finnas kvar från fruktköttet. Det som man har nu är gröna kaffebönor, sin bruna färg får de i rostningen. Alla bönor går dock inte igenom rostningen då det finns en marknad för gröna kaffebönor. Vissa vill helt enkelt rosta själv hemma, vissa kaffebarer rostar själv men gröna kaffebönor säljs även som ett hjälpmedel att gå ned i vikt. Klorogensyran, som vi pratat om förut, sägs orsaka viktnedgång och i den gröna orostade bönan finns stora mängder klorogensyra. Att gröna kaffebönor dock ska ha den effekten, att man går ner i vikt, är inte bevisat av oberoende forskning, det hindrar dock inte försäljningen av gröna kaffebönor som ett viktminskningshjälpmedel.

Dags för sortering

Kaffebönorna ska nu sorteras. Sorteringen är ingen krånglig process utan bönorna ska sorteras baserat på färg och storlek. Sorteringen sker i majoriteten av fallen för hand men det finns maskiner avsedda för detta men de används framförallt i länder där arbetskraft är dyrt. När bönorna är sorterade sker antingen två saker. Bönorna packas och skeppas till köparen, eller bönorna får ligga och åldras. Det vanliga är att bönorna packas direkt, de bönor som får ligga och åldra blir till kaffe med hög kvalitet. Kaffebönor som legat och åldrats ska tydligen få mer smak. Om det inte står på förpackningen att bönorna fått åldrats så har de inte åldrats. Kaffebönan börjar närma sig slutet på den process som den går igenom men ännu så återstår rostning och malning.

Dags för sortering

Category: Selectorigin

Comments are closed.