Från böna till färdigt kaffe, del 1

november 13, 2017 |

Den väg som kaffebönan har tagit från att ha plockats på kaffeträdet till att bli färdigt kaffe är mer komplicerad än vad man kan tro. Stegen är många och behandlingsprocessen är mycket tidskrävande och de tidskrävande stegen börjar redan i det första steget. Plockandet av kaffebären från träden görs nämligen manuellt vilket tar sin lilla tid. Efter plockning så återstår flera steg innan det malda kaffet, eller de rostade bönorna, hamnar i vår lokala mataffär.

Från böna till färdigt kaffe, del 1

Att plocka kaffebären

Vi börjar med det allra första steget, att plocka bären. Innan detta har såklart träden planterats vilket egentligen kan ses som det allra första steget, och då pratar vi verkligen tidskrävande. Ett kaffeträd kan skördas första gången cirka fem år efter att den planterats i jorden men de stora skördarna kommer först efter närmare åtta hela år. Sedan kan man plocka kaffebären från detta kaffeträd i cirka tjugo års tid innan trädet behöver bytas ut mot ett ungt. Att plocka bären görs antingen selektivt eller inte. Gör man det selektivt innebär det att man endast plockar de mogna bären från trädet och återkommer när de omogna bären även de blivit mogna. Detta förekommer på flera olika kaffeplantager men det vanligaste är dock att skörda en gång om året och då tar man alla kaffebär på en och samma gång. När plockarna står framför ett kaffeträd så skrapar de av kaffebären från grenarna och att plocka alla bären från ett träd går ganska snabbt. Det är dock många träd som ska plockas. Vid selektiv plockning kan man inte skrapa av alla bär utan då plockar man dem en och en. Ett bär innehåller två kaffebönor och när plockningen avslutats så går kaffebären till nästa process vilket bör ske så fort som möjligt.

Nästa steg i processen

Ett kaffebär innehåller som sagt två kaffebönor, i regel. Inuti kaffebären är dock kaffebönorna skyddade av ett hårt lager av fruktkött. Detta fruktkött måste självklart avlägsnas för att komma åt bönorna. För att åstadkomma detta använder man sig av torr eller våt process. Den torra processen är vanligast då den är enklast. Den torra processen går helt enkelt ut på att man ska torka kaffebären så att fruktköttet också torkar vilket gör det mycket enklare att sedan skilja fruktkött från böna. För att torka kaffebären breder man ut dem på en cementplan där de får ligga i solen och torka. Majoriteten av det kaffe vi köper har gått igenom denna process. Den våta processen görs genom att lägga kaffebären i ett vattenbad. Kaffebären skrubbas sedan och skrapas fri från fruktkött innan de läggs i ytterligare ett vattenbad. Här kommer kaffebären vara i ett dygn eller två för att framhäva egenskaperna i kaffebönan. Kaffe av hög kvalité har oftast gått igenom den våta processen. Detta beror kort och gott på att kaffe som gått igenom en våt process kommer att smaka och dofta mer. Att ta reda på vad kaffet man köper gått igenom för process är dock inte alltid det enklaste, om man nu skulle vilja prova kaffe som gått igenom en våt process för att jämföra med kaffe som gått igenom en torr process. Efter den torra eller våta processen är det dags att låta bönorna torka.

 

Nästa steg i processen

Category: Selectorigin

Comments are closed.