Fortsättning på kaffets historia

[ 1 ] augusti 14, 2017 |

Under mitten av 1500-talet tog man med kaffet till Nya Amsterdam, som sedan blev omnämnt till New York, av britterna. Trots att kaffehusen snabbt kom att etablera sig i staden så var té den drycken som de flesta föredrog i New York fram till 177 då kolonialisterna gjorde uppror mot en handelstull som sattes i verk av Kung George III. Revolten som blev känd som ”Bosten Tea Party” skulle för evigt att ändra de amerikanska preferenserna när det kom till kaffe och té. Det sägs att Thomas Jefferson en gång sa att kaffe var drycken som man drack i den civiliserade världen.

Fortsättning på kaffets historia

Plantage runt om i världen

I takt med att efterfrågan av kaffe ökade runt om i världen ökade även konkurrensen mellan de som odlade kaffe utanför den arabiska halvön. Holländare påbörjade att odla sitt eget kaffe vid mitten av 1600-talet. Deras första försök att odla kaffe i Indien hade misslyckats, men de lyckades senare att odla kaffe i vad som idag är Indonesien. Där växte kaffebuskarna bra och snart hade holländarna blivit ett land som producerade och handlade med mycket kaffe. I Holland hade man en tradition av att odla vilket gav dem i försprång. De hade bland annat varit väldigt duktiga på att odla tulpaner, och många av de traditioner de hade lärt sig från att odla tulpaner tog de sedan med sig.

Kaffe till Amerika

Under 1714 så gav borgmästaren i Amsterdam en gåva till Kung Louis den 16:e i Frankrike. Det var en kaffebuske. Kungen beordrade om att de skulle plantera busken i den botaniska trädgården i Paris. 1723 så kom en ung officer från flottan, Gabriel de Cliue, och han lyckades få tag på ett frö från kungens blomma. Trots en utmanade resa med farligt väder, en sabotör som försökte att göra sig av med fröet, och en piratattack, lyckades den unga soldaten slutligen att få fröet till Martinique. När han väl hade planterat fröet så växte det som ogräs. Det resulterade i att det växte över 18 miljoner kaffebuskar på den lilla ön inom de kommande 50 åren. Vad som är mer imponerade är att det här fröet är det frö som är grunden till allt de kaffe som idag odlar i Centralamerika, och Sydamerika.

Kaffe till Amerika

Sydamerika

Det populära brasilianska kaffet har sin tacksamhet att ge till Fransisco de Mello Palheta. Då fransmännen inte var villiga att dela med sig av kaffet, var den franska guvernörens fru så förälskad i den mannen, att när han reste iväg fick han med sig en bukett blommor och i denna ett kaffefrö. Detta frö tog han med sig och började odla kaffe. Idag är kaffemarknaden i Sydamerika en miljardindustri. Missionärer och handelsmän fortsatte att ta med sig kaffefrön till nya länder och de fortsatte att odla kaffe på allt fler platser. I vissa länder växte kaffebuskarna bra, medan i vissa andra så gick det inte alls att odla kaffe. Vid slutet av 1700-talet hade kaffe blivit en av de mest lönsamma grödor att exportera. Efter olja är kaffe den vara som säljs mest i hela världen idag.

Category: Selectorigin

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Cody Lorenzi skriver:

    I used to be more than happy to seek out this net-site.I wished to thanks in your time for this glorious read!! I undoubtedly enjoying every little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.

Leave a Reply