Dyrt kaffe i världen

mars 15, 2019 |

Det finns 2 riktiga kaffesorter, Coffea arabica, ursprungligen från Etiopien, och Coffea canephora (också kände som Coffea robusta), ursprungligen från Afrikas centrala delen. Coffea charrieriana, också från Centralafrika, är en koffeinfri kaffeväxt. Nu finns det kaffedrickare över hela jorden och många är beredda betala extra mycket för en riktig bra kopp kaffe.

Dyrt kaffe i världen

Kopi luwak eller Sibetkaffe kommer från Indonesien, Filippinerna och Östtimor. Kopi luwak görs av vanliga kaffebönor men dom bearbetas på ett mycket ovanligt sätt. En nära släkt till tvättbjörn, Indisk palmmård, äter kaffe frukterna. Sedan nedbrytas bitterämnen i kaffet av enzymer i tarmen. Senare bajsar Indisk palmmården och man plockar bort kaffebönor från bajset för att bearbetas. Efteråt behandlas kaffebönor på vanligt sätt. För i tiden samlade man avföringar från vilda palmmårdar men idag har produktionen har industrialiserats. Djuruppfödare anklagas ofta för djurplågeri med för små burar och tvångsmatning av palmmårdar. Samtidigt finns det fortfarande små uppfödare som tillåter djuren springa fritt. Hur som helst har Kopi luwak ingen besk eftersmak tack vare sin resa genom matsmältningssystemet. Dessutom finns det ett vegansk Kopi luwak variant som utvecklades i Vietnam. Av liknande anledningar har Black Ivory kaffe också ingen besk eftersmak. Black Ivory kommer från ett elefantreservat i Thailand där elefanterna matas med kaffefrukten. Här finns det ingen tvångsmatning och elefanterna är välbehandlade.  Det tar en elefant ungefär 15 till 70 timmar att smälta frukterna och bajsa bönorna. Djurskötare samlar kaffebönor från avföringar för hand. Alla intäkter går för att stödja djuren.

Andra sorter dyrt kaffe

 

Även om det finns bara några få kaffesorter, så finns det oändliga blandningar av olika kaffebönor. Och vissa kaffebönor får en speciell smak tack vare miljön där dom odlas. En sort är Kona kaffe. Endast kaffet odlat i Kona distriktet i Hawaii får kallas Kona kaffe. Det odlas på vulkanerna Hualalai och Mauna Loas branta backar. Förhållande där är mycket speciella med mildväder och mineralrik mark på vulkanen. Under början av 1800-talet tog Europeer med sig kaffe sticklingar från Brasilien. Senare arrenderad japanska bönder mark och odlade kaffe. Hacienda La Esmeralda kaffe är en prisbelönad kaffe som odlas i Panama på sluttningar av Baru berg. Hacienda La Esmeralda kaffe har en särskild smak av citrus och passionsfrukt samtidigt som det doftar choklad. Den speciella smaken är delvis på grund av extra rika matjorden där det odlas och delvis för att växterna växer i skuggan av Guava träden. Dessutom är alla Esmeralda gårdar certifierade av Rainforest Alliance som miljövänlig. Från Chalatenango region i El Salvador kommer Finca Los Planes kaffe. Den odlas och bearbetas med traditionella metoder på en familj gård. Kaffet har toner av citron, knäck och råsocker som ger en silkeslen munkänsla. Samtidigt är Finca Los Planes ett socialt ansvarigt företag som stöder det omgivande samhället. Det är inte förvånande att många av världens dyraste kaffesorter kommer från mindre kaffeodlingar.  Småskalig och intensiv odling ger ett högkvalitativt resultat. Samtidigt saknar odlaren stordriftsfördelen. Så man betalar ett högt pris för kaffet men får också en högkvalitets produkt. Och i slutändan handlar det om en riktigt god kopp kaffe, eller hur?

Andra sorter dyrt kaffe

 

Category: Selectorigin

Comments are closed.