De vanligaste kaffearterna

[ 1 ] september 20, 2017 |

Om man inte är särskilt intresserad av kaffe mer än att dricka det så kanske man aldrig reflekterar över vilken kaffeart man dricker. Egentligen är det inte så konstigt för den kaffeart vi dricker mest och som är i paketen med vanligt bryggkaffe består av kaffearten Arabica.

De vanligaste kaffearterna

Arabica tillsammans med kaffearten Robusta utgör nästan allt kaffe som dricks. De två arterna är så överlägsna att de faktiskt står för 99 procent av det sålda kaffet i hela världen. Av dessa 99 procent så står Arabica ensamt för cirka tre fjärdedelar. Den sista procenten som behövs för att komma upp till 100 procent består av kaffearten Liberia. Värt att veta är att det dock finns över 100 olika arter av kaffe. Dessa övriga kaffearter växer vilt i tropiska Afrika men majoriteten av dessa vilda kaffearter är utrotningshotade till följd av omfattande miljöförstöring på dessa platser.

Arabica och Robusta

Som jag nämnde ovan så står Arabica för den allra största delen av det kaffe som säljs och anledningen till detta är enkel. Det smakar helt enkelt godare och har en mycket lenare smak än vad Robusta har. Kaffeodlarna hade dock gärna önskat att det vore tvärtom då det är dyrare att producera Arabica. Den är både mer svårodlad än Robusta och skörden man får från Arabica är mycket mindre än den man får från Robusta. Man har dock försökt, och försöker fortfarande, att lösa detta problem genom att korsa Robusta och Arabica. Man har gjort detta framgångsrikt men vad man fått ut för sorts resultat av det hela är inte riktigt känt ännu. Det kaffe vi köper i våra paket på affären består oftast till 100 procent Arabicabönor. Då pengarna ligger i Arabicakaffet, då det säljs mest, så odlas idag Arabica överallt där det odlas kaffe. Arabica härstammar dock från Etiopien i Afrika. Robusta däremot har sitt ursprung i Kongo och odlas i västra Afrika framförallt. Det finns dock ett fåtal plantager i Sydostasien och Centralamerika som även de odlar Robusta. Robusta har en kraftig kaffesmak som beror på den högre koffeinhalten Robusta har jämfört med Arabica. Den högre koffeinhalten och kraftigare smaken gör att Robusta passar perfekt till espresso. Det är även där man använder Robusta som mest, till espresso och alla de olika blandningar med espresso som bas som finns. Pulverkaffe innehåller även ofta en viss mängd av Robusta.

Arabica och Robusta

Liberia

 

Den sista procenten av det kaffe som dricks i världen kommer som sagt ifrån kaffearten Liberia. Det finns en mycket vettig anledning till varför Liberia endast står för en procent av världens kaffe. Kaffe gjort på Liberia är nämligen mycket beskt och mycket starkt. För 150 år sedan växte Liberia vilt men man började odla den när kaffebladsrost orsakade ett omfattande problem för Arabicaträden som till slut dog av denna sjukdom. Man var tvungen att börja odla något annat för att täcka upp den Arabica som nu inte kunde produceras och då valde man kaffearten Liberia. När man fick ordning på Arabicaträdens växtsjukdom igen så odlades Liberia i allt mindre utsträckning och har alltså sjunkit till endast en procent idag.

Category: Selectorigin

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. erjilopterin skriver:

    Thanks for every other excellent post. The place else may anybody get that type of information in such a perfect means of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the look for such information.

Leave a Reply