De många olika kaffedryckerna

december 25, 2017 |

Att det finns många olika sorters kaffe vet vi. Men att det finns hundratals drycker baserat på kaffe kanske inte är lika känt. När jag nu själv läst på om ämnet så blir man lite förvånad över hur många olika kaffedrycker det faktiskt finns, och de jag hittat är säkert ändå långt ifrån alla.

De många olika kaffedryckerna

Många olika former av kaffe har blivit populärt som espresso och caffè latte medans andra kaffedrycker som caffè freddo inte lyckats att bli en av de vanliga kaffedryckerna. En majoritet av de olika kaffedryckerna är olika sorter av espresso, alltså kaffedrycker som har espresson som bas.

Ett axplock av kaffedrycker

Trots att det finns så otroligt många olika sätt att göra kaffe på så är det gamla hederliga bryggkaffet det absolut vanligaste. Nedan följer andra kaffedrycker, vi får se hur många du känner igen och hur många du aldrig hört talas om. En kopp med lika stor del varm mjölk och starkt kaffe blir till en cafè au lait. Det är en av kaffedryckerna som inte är baserad på espresso. En espresso som man spär ut med vatten blir till en caffè Americano. Blandar man en espresso med is blir det en caffè con ghiaccio, en espresso toppad med grädde kallas caffè con panna och en caffè cortado är ångad mjölk och espresso. Caffè freddo, som jag nämnde i inledningen, är en espresso som man sötat med socker och den ska serveras kall. En mycket populär espressobaserad dryck är en caffè latte vilket ska bestå av två tredjedelar mjölk och en tredjedel med espresso. Sedan finns det till och med varianter av kaffedryckerna som är espressovarianter. Caffè latten har faktiskt sin alldeles egna uppföljarvariant. Den heter caffè latte macchiato. För att göra en sådan behöver man ångad mjölk i ett glas och en espresso. Espresson ska hällas genom mjölkskummet, det är visst mycket viktigt. Om det gör någon skillnad i smak tvivlar jag på, men så ska den i alla fall tillredas. Tycker man om kaffe och söta drycker kanske en frappe di caffè passar. Det är en del espresso, två delar mjölk och sedan lite is och socker. Den ska serveras iskall. Tycker man istället att en espresso inte är stark nog kan man be att få en ristretto vilket är en mer koncentrerad espresso vilket gör den väldigt stark.

Kaffe och sprit

Flera kaffedrycker har någon form av alkohol i sig. En av de vanligaste är en corretto vilket är en espresso med en liten del konjak. En annan kaffedryck med alkohol är den mycket populära Irish coffee vilket är en kaffe med whiskey, socker och grädde, men det finns olika varianter även av denna kaffedryck. I Sverige så dricks det faktiskt inte mycket kaffe som innehåller alkohol utan vanliga kaffedrycker, förutom det vanliga bryggkaffet, är caffè latte, cappuccino och espresso. En uppstickare är de olika varianter av frappe som tar allt mer plats. En frappe kommer i många olika utföranden men det de alla har gemensamt är att de är sötade och de är kalla. Inte alltför sällan har de även fått någon annan smaktillsats också. För min del så är jag så nöjd med min kopp med vanligt bryggkaffe.

Kaffe och sprit

Category: Selectorigin

Comments are closed.