Allt kaffe runt om i världen

[ 2 ] augusti 27, 2017 |

Idealklimatet för att odla en kaffeböna i välden sträcker sig i en zon som kallas ”bönans bälte” som sträcker sig vid 25 grader latituder, och 30 grader longituder.Samtidigt så trivs arabica bäst på höga höjder i näringsrik jord, medan robusta föredrar en högre temperatur och kan odlas på lägre höjd.

Vad påverkar smaken och kvaliteten på kaffe?

Allt kaffe runt om i världen

Allt från plantan, till uppsättningen av jord, till vädret, hur mycket det regnar och hur mycket solljus växten får, så väl som vilken höjd kaffet växer på kan påverka den färdiga produkten. Dessa nyckelvariabler kombinerat med hur bären hanteras efter de har plockats bidrar till de olika distinkta smakerna från kaffe från olika länder, olika regioner och olika plantage runt om i världen. De olika faktorerna är så komplexa att till och med en enskild plantage så kan man hitta variationer i smaken på kaffet.

Nordamerika & Mexiko

Trots att det finns flera kaffeplantager på öarna runt Hawaii så är det Kona-kaffe, från den stora ön Hawaii, som är mest efterfrågat. Här bidrar naturen med just det rätat klimatet för kaffebuskarna vid slätterna av vulkanen Manua Loa. De unga buskarna blir odlade i svart jord vid vulkanen vilket gör att det kan se ut som att de odlas i sten. Skuggan från de tropiska molnen bidrar till att skapa ett naturligt växthus och träden som växer över dem gör att de kommer undan den mest intensiva hettan. Här regnar det också regelbundet vilket ger buskarna rätt mängd vatten Kona-kaffe är försiktigt hanterat efteråt för att skapa ett kaffe som är rikt på smak. Små mexikanska kaffeplantage är mer vanligt förekommande än stora plantage. Men med över 100 000 jordbrukare är Mexiko ett av de länder som producerar mest kaffe i hela världen. De flesta gårdarna finns i den södra delen av städerna Veracruz, Oaxaca och Chiapas. En kopp av mexikanskt kaffe ger generellt en underbar arom och mycket smak. Det är en utmärkt böna för mörkrostat kaffe och används ofta i kombinationer. Ett mexikanskt kaffe betyder att det har odlats på höga höjder.

Centralamerika

Kaffet kom till Puerto Rico 1736 och vid slutet av 1800-talet var den lilla ö-nationen det 6:e ledande exportlandet av kaffe i världen. Men på grund av stora orkaner och konkurrens från andra kaffeexporterande nationer har tvingat landet till att söka sig efter andra vägar för att klara sig ekonomiskt. Idag växer kaffeindustrin igen med noggrant utvalda bönor från den högkvalitativa arabica-sorten. Det finns två huvudsakliga områden som kaffe odlas på här. Grand Lares i den södra regionen och Yauco Selecto i sydväst. Bägge regionerna är kända för att deras bönor har en balanserad smak.  Medan du kanske inte tänker på Centralamerika som den huvudsakliga platsen att odla kaffe på så finns det här flera platser som det odlas fantastiskt gott kaffe på. I Guatemala har man odlat fram gott kaffe med en stark smak för alla oss som älskar en redig kopp kaffe på morgonen. Det finns tre huvudsakliga regioner som kaffe odlas på här – Anigua, Coban och Hueruo, varje plats som har ett otroligt fint landskap och en rik jord. Även i Costa Rica så växer det fantastiska kaffebuskar. Med en balanserad smak så beskrivs det ofta som den perfekta kombinationen för dig som inte vill ha ett allt för starkt kaffe. Efter de har skördat kaffet här så använder de sig av en noggrant utvald metod för att få ut samtliga smaker ur kaffet.

Centralamerika

Category: Selectorigin

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Zana Lagman skriver:

    I’m now not positive the place you’re getting your information, however great topic. I must spend a while studying more or figuring out more. Thank you for excellent information I used to be searching for this information for my mission.

  2. acim skriver:

    so much good info on here, : D.

Leave a Reply