Dyrt kaffe

maj 21, 2019 |

Det finns kaffe. Sen så finns det kaffe. Vi dricker bryggkaffe, kokkaffe, cappucino, café latte, cortado ,espresso ja listan kan göras lång. I Sverige har vi en lång kafékultur och är världens tredje mest kaffedrickande folk. Idag är kaffe en konst och baristor har fått en närmare stjärnstatus. Det anordnas tävlingar inom kaffe och folk i allmänheten har blivit kräsna när det kommer till kaffebönor. Man väljer noggrant märke, rostning, fyllighet och andra kvaliteter. 

Dyrt kaffe

 

Kopi Luwak och Black Ivory

Men sedan så finns det Kopi Luwak. Eller sibetkaffe på svenska. Detta hittar man i Sydost Asien. En av världens dyraste kaffesorter som kan kosta emot 700 dollar per kilo. Men vad är det för något? Kopi Luwaks bönor är i sig inte exklusiva utan det är själva processen som är det intressanta.  Den indiska palmmården är särskild förtjust i Kopi Luwas bönor som dom äter hela och det är här magin sker. Under matsmältningen, med hjälp av enzymer hos palmmårdens matsmältningssystem så hamnar kaffebönorna i djurets avföring och som sedan plockas upp, rengörs och som sedan är redo för rostning. Tack vare vissa enzymer hos djuret så kommer kaffebönorna ut med en mild och nästan en smak av kola och  utan den vanliga bittersmaken som man ofta kan känna av kaffe. Denna metod kom egentligen till av en slump redan på 1710-talet på ön Java som då var en stor producent av kaffebönor. Man märkte att odlingar fick problem då palmmårdar under natten tog sin in på olika odlingar och åt av kaffebären. Man märkte sedan att i djurens spill hela och bönor som man helt enkelt tvättade av och använde som precis alla andra bönor. Men man märkte att det fanns en stor skillnad i smaken. Bönorna som hade legat i palmmårdens avföring hade en mycket mildare och rikare smak än dom bönor som plockades för hand. Så det som händer när palmmården äter kaffenorna är att bitterämnena bryts ner av olika enzymerna i djurets mage och ut kommer bönor men en mycket mjukare smak. Viktigt at nämnas är att palmmården inte tuggar bönorna utan sväljer dom hela. Liknande process hittar man i Thailand där man låter indiska elefanter äta hela bönor och på samma sätt så kommer det ut bönor i elefantens spillning, lent och med fantastisk god smak. Detta har gjort att dessa kaffebönor ses som något exklusivt vilket har gjort detta till en industri då ett kilo Kupi Lowak kaffe kan kosta 700 dollar per kilot, ibland mer. Idag har man stora farmer där man låter djuren äta kaffebönor som man sedan plockar upp, rengör och säljer vidare. På många ställen har denna process fått kritik då man menar att det förekommer tvångsmatning av palmmårdar och att djuren utnyttjas endast. Men man får ej glömma att det finns väldigt många farmer där djuren får gå fritt och där man tagit hänsyn till djurens bästa och man har certifierat kaffet efter det. I dag säljs kaffet över hela världen och vill man vara säker på att det har gått rätt till så bör man köpa kaffebönor som är certifierade för att vara på den säkra sidan.

Kopi Luwak och Black Ivory

 

.

 

 

Category: Selectorigin

Comments are closed.